Varis İhmale Gelmez! Sağlığınız için Geç Kalmayın...
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Varis Tedavisinde Konforlu Cerrahi Yöntemler

Cerrahi Varis Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Varis; toplardamarlarda meydana gelen fonksiyonel bozukluklar sebebi ile sağlıklı kan akımının engellemesi sonucunda ortaya çıkan bir damar hastalığıdır. Genellikle bacaklarda görülen varis hastalığı, kirli kanı kalbe taşıyan kan damarları olan toplardamarların genişleyerek kıvrımlı bir hâl aldığı ciddi bir sağlık sorunudur. Varisler, bacakların yanı sıra yüzde, genital bölgede ve hatta iç organlarda dahi görülebilir. Varis tedavisinde cerrahi yöntemler ve ameliyatsız (lazer, skleroterapi) gibi uygulamalar kalp damar cerrahı tarafından uygulanmaktadır.

[widget-130]

Varis Tedavisi Uygulanmalı mı? Varisler Kendi Kendine Geçer mi?

Toplum genelinde kozmetik bir sorun olarak algılansa da kişilerin gündelik hayatlarını âdeta bir ızdırap hâline getiren varis; ağrı, yanma, kramp, şişlik ve yorgunluk gibi yakınmalara yol açar. Kişinin yaşam kalitesini düşüren varis tedavisi yapılmadığı takdirde derin toplardamarlarda pıhtı oluşumuna sebebiyet verebilir. Derin toplardamarlarda oluşan pıhtılar, derin ven trombozu (DVT) sebebi ile ağır bir şey kaldırma esnasındaki zorlanma, ıkınma veya ani hareketler sonucunda koparak akciğere ilerleyebilir. Akciğer embolisi (pulmoner emboli) olarak adlandırılan bu durum, hayati tehlike arz eden ciddi bir sorundur. Hastalarda nefes darlığı, tansiyon düşmesi ve nabız hızlanması gibi semptomlar görülebilir. Hasta kişinin mekanik ventilatör destek cihazına bağlanması ve yoğun bakım tedavisi görmesi gerekebilir.

Akciğer basıncının yükselmesi durumu olan pulmoner hipertansiyon, akciğer ve kalp yetmezliğine sebep olabilen varis hastalığının bir diğer sonucudur. Bu durum, özellikle kadınlarda gebelik ihtimalinin yaşamsal tehlike içermesine neden olur. Bacak venlerindeki tıkanıklıklar, kronik venöz yetmezliği ve bacak ülserine de davetiye çıkarır. Peki, varis tedavisinde cerrahi yöntemler hangileridir?

Varis Tedavisinde Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

Derin toplardamarlardaki iç varisler oluştuktan sonra damarlar, cerrahi varis tedavisi dışındaki hiçbir yöntemle tekrar normale dönemez. Varis tedavisinde cerrahi yöntemlerin dışında kalan kremler, ilaçlar, beslenme değişiklikleri, alternatif tıp tedavi yöntemleri, semptomları sadece geçici olarak azaltır. Varis hastalıklarının cerrahi tedavisinde dışındaki hiçbir yöntem hastalığı tedavi etmez ve kişilere kalıcı bir çözüm sunmaz.

Varis ve damar cerrahisi; toplardamarlardaki varise sebep olan fonksiyonel bozuklukları ortadan kaldırmayı, komplikasyonları önlemeyi ve kozmetik iyileşmeyi amaçlayan kalıcı bir tedavi yöntemidir. Varis tedavisinde cerrahi yöntemler, eski ve konforsuz teknikler ile hastaya konforlu bir iyileşme süreci sunan yeni, modern ve ileri teknoloji teknikler olmak üzere 2’ye ayrılır.

Varis Tedavisinde Cerrahi Yöntemler - Klasik Teknikler

Klasik eski cerrahi teknikler, varis tedavisinde komplikasyonlar oluşturabilir ve hastanın iyileşme sürecinde sıkıntılar yaşamasına sebep olabilir. Günümüzde bu tür eski cerrahi varis tedavisi yöntemleri yerini daha ileri teknoloji modern tekniklere bırakmaya başlamıştır.

* Safen ven stripping: Hastalıklı yüzeysel toplardamarın yan dalları bağlandıktan sonra, stripper adlı tel yardımı ile kesilip çıkarıldığı klasik varis ameliyatları tekniğidir. Varis tedavisinde cerrahi yöntemlerden olan bu uygulama ile büyük (vena safena magna) ya da küçük (vena safena parva) toplardamarlardaki kaçaklar tedavi edilir.

* Safen ven yüksek ligasyonu ve divizyon: Varis tedavisinde cerrahi yöntemlerden bir diğeri olan bu yöntemde kaçak olan yüzeysel toplardamarın yan dalları ve toplardamarın kendisi bağlanır (ligasyon). Ardından kesilir (divizyon) fakat stripping tekniğindeki gibi dışarı çıkarılmaz. Bazı durumlarda stripping tekniği ile birlikte uygulanabilir.

* Flebektomi: Varis hastalıklarının cerrahi tedavisinde bir diğer yöntem olan flebektomi, varisli damarların 1 mm’den küçük kesiklerle çıkarılması işlemidir. Stripping, ligasyon, skleroterapi ve lazer varis tedavi yöntemleri ile kombine olarak uygulanabilir.

* Venöz kapakçık rekonstrüksiyonu: Toplardamarda kaçak (reflü) olan kapakçıklar, mikro cerrahi tekniği ile onarılarak fonksiyonel bozukluklar tedavi edilir.


Varis Tedavisinde İleri Teknoloji Modern ve Konforlu Cerrahi Çözümler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte varis tedavisinde cerrahi yöntemler olarak modern ve ileri teknikler uygulanmaya başlanmıştır. İleri teknoloji cerrahi varis tedavisi sayesinde hastaların, komplikasyon yaşama olasılıkları azalarak konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci yaşarlar.

* Termal ablasyon: Termal ablasyon adı verilen cerrahi varis tedavisi, yüksek ısı veren bir kateter yardımı ile yüzeysel toplardamarın, damar içinden radyofrekans veya lazer yöntemi ile yakılarak kurutulması işlemidir.

* Venaseal, Variclose veya N-bütil Siyanoakrilat ile yapıştırma (zamk): Safen toplardamarın içine kateter yardımı ile medikal yapıştırıcı ilerletilerek damarın yapışarak tıkanması sağlanır. Bu varis ameliyatları sayesinde damar zamanla kuruyarak devre dışı kalır.

* Köpük skleroterapi: İğne veya kateter ile köpük formdaki özel solüsyon, safen damarlarının içine enjektre edilerek damarların kapanması sağlanır. Varis tedavisinde cerrahi yöntemlerden biri olarak uygulanan bu cerrahi teknik, toplardamarların yanı sıra kılcal damarlara yönelik varis tedavisinde de kullanılır.

[widget-131]

Varis Tedavisinde Uzmanlık Önemli!

Varis tedavisinde cerrahi yöntemler, hastalığa sebep olan etkenlere ve kişinin sağlık durumuna göre karar verilerek seçilir. Varis tedavisinde cerrahi yöntemler tek başına veya kombine edilerek uygulanabilir. En iyi varis tedavisi olmak için özellikle varisler konusunda uzmanlaşmış bir kalp damar cerrahı tercih edilmelidir. Kalp, damar ve varis hastalıkları konusunda 25 yıllık deneyimi ile uzman olan Prof. Dr. Cenk Eray Yıldız’a danışmak ve randevu almak için bize ulaşın.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (543) 217 72 72