Varis İhmale Gelmez! Sağlığınız için Geç Kalmayın...
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Kronik Yaralar Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik Yaralar İçin Kök Hücre Tedavisi 

Kronik yaralar, normal iyileşme sürecini tamamlayamayan ve üç aydan daha uzun süre iyileşmeyen yaralardır. Bu tür yaralar, diyabet, damar hastalıkları, bası yaraları (dekübit ülserleri) ve diğer kronik sağlık durumları nedeniyle ortaya çıkabilir. Peki, kronik yaralar nasıl tedavi edilir? Kronik yara tedavisi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir ve genellikle uzun süreli bakım ve dikkat, iyileşmeyen yara tedavisinde önemlidir. 

[widget-138]

Geçmeyen Yara Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurmak Gerekir? 

Kronik yaralar nasıl tedavi edilir, öğrenmeden önce geçmeyen yara tedavisi için başvurulması gereken bölümlere değinelim. Geçmeyen yaralar, altta yatan ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu yüzden iyileşmeyen yara tedavisi için genel cerrah, dermatolog, endokrinolog ya da kalp damar cerrahırandevusu almak gerekir. Günümüzde kronik yaralar için kök hücre tedavisi uygulaması pek çok klinik ve güzellik merkezinde de yapılmaktadır. Ancak başarılı bir kronik yara tedavisi için uzman doktor desteği almak şarttır.

Kronik Yara Tedavisi Nasıl Olur?

Kronik yara tedavisinin ilk adımı, yaranın detaylı bir şekilde değerlendirilmesidir. Yara değerlendirmesi, tedavi planının oluşturulması için önemlidir. Kronik yara tedavisi için ilk olarak yaranın türü (örneğin, diyabetik ülser, venöz ülser, arteriyel ülser, bası yarası) ve nedeni belirlenir. Ardından yaranın genişliği, uzunluğu ve derinliği ölçülür. Yara kenarlarının durumu (örneğin, sağlıklı, makroskopik olarak ölü doku, enfekte) ve çevresindeki cildin durumu değerlendirilir. Yaranın enfekte olup olmadığı, kızarıklık, şişlik, ağrı, kötü koku ve pürülan akıntı gibi belirtiler kontrol edilir. Ardından geçmeyen yara tedavisi için plan yapılır. Şimdi kronik yaralar nasıl tedavi edilir, iyileşmeyen yara tedavisi yöntemleri neler, görelim. 

Kronik Yaralar İçin Kök Hücre Tedavisi

Kronik yaralar nasıl tedavi edilir sorusunun ilk yanıtı, günümüzde doktorlar tarafından en sık tercih edilen kök hücre uygulaması. Kronik yara tedavisinde kök hücre uygulamaları, son yıllarda önemli bir gelişme alanı olmuştur. Kök hücreler, kendini yenileyebilme ve farklı hücre tiplerine dönüşebilme yetenekleri sayesinde, yara iyileşmesini hızlandırma ve doku onarımını teşvik etme potansiyeline sahiptir. 

Yara tedavisinde kök hücre uygulamasından yararlanılacak türler; diyabetik ayak ülserleri, venöz ülserler, arteriyel ülserler ve bası yaralarıdır. Kronik yaralar için lök hücre tedavisi, geçmeyen yaraların iyileşmesini aşağıdaki mekanizmalarla destekler. Kronik yara tedavisinde kullanılan kök hücreler genellikle erişkin kök hücrelerdir; kemik iliğinden, yağ dokusundan, deriden veya kordon kanından elde edilebilir. Kronik yaralar için kök hücre tedavisi enjeksiyon, topikal uygulama ve biyomateryaller yolu ile uygulanabilir. 

“Kök hücre tedavisinin, diyabetik ayak ülserlerinin iyileşme süresini kısalttığı ve yara kapanma oranını artırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.”

Kronik yaralar nasıl tedavi edilir diye merak edenler için kronik yara tedavisinde kök hücre uygulamaları, bireysel hasta ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş tedavi protokolleri içerir. Kök hücre uygulamalarının sıklığı, yara iyileşme sürecine ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak belirlenir. Genel olarak, kök hücre tedavileri güvenli kabul edilir. Nadiren de olsa kronik yaralar için kök hücre tedavisinin enfeksiyon riski bulunabilir. Kronik yaralar nasıl tedavi edilir, yara tedavisinde kök hücre uygulamasının etki alanı nedir diye merak edenler için bir de kök hücrenin işleyişinden bahsedelim. 

Kök hücreler, hasar görmüş doku hücrelerinin yerini alarak doku yenilenmesini sağlarken aynı zamanda da yara iyileşmesini hızlandıran büyüme faktörleri ve sitokinler salgılarlar. Kronik yaralar için kök hücre tedavisi uygulanmasının bir diğer nedeni de kök hücrelerin yeni kan damarlarının oluşumunu teşvik etmesi yoluyla yara bölgesine daha fazla oksijen ve besin taşınmasını sağlanmasıdır. 

Basınç ve Dolaşım Yöntemi 

Kronik yaralar nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer yanıtı da basınç ve dolaşımın sağlanmasıdır. Özellikle bası yaraları ve venöz ülserler için basınç ve dolaşım yönetimi, tedavinin önemli bir parçasıdır. Bası yaralarının önlenmesi ve tedavisi için hastanın düzenli olarak pozisyon değiştirmesi, basınç dağıtıcı yatak ve yastıklar kullanılması önerilir. Bunun dışında venöz ülserlerin tedavisinde kompresyon terapisi uygulanmalıdır. Kompresyon çorapları ve bandajlar, venöz dönüşü artırarak şişliği azaltır ve iyileşmeyi destekler. Arteriyel ülserlerde dolaşımın artırılması için uygun tedaviler uygulanır. Bu, genellikle damar cerrahisi veya anjiyoplasti gibi invaziv yöntemleri içerebilir.

Vakum Destekli Kapatma (VAC) Terapisi

Kronik yaralar nasıl tedavi edilir sorusunda bir diğer seçenek de kronik yara tedavisi yapan doktorlar tarafından uygulanan VAC. Vakum destekli kapatma terapisi, yara yatağında negatif basınç oluşturur ve iyileşmeyi hızlandırır. Bu yöntem, fazla sıvıyı uzaklaştırır ve yeni doku oluşumunu teşvik eder. Geçmeyen yara tedavisi VAC terapisi, yara üzerine yerleştirilen özel bir köpük veya gazlı bez yardımıyla negatif basınç oluşturur. Bu basınç, yara yüzeyinde sürekli veya aralıklı bir şekilde uygulanır. 

Geçmeyen yara tedavisi olarak uygulanan VAC, yara kenarlarının birbirine daha yakın hale gelmesini sağlar, bu da yaranın daha hızlı kapanmasına yardımcı olur, aynı zamanda da yara üzerindeki basıncı azaltarak ağrıyı hafifletebilir.

[widget-139]

İyileşmeyen Yara Tedavisi İçin Kararı Doktorunuzla Birlikte Verin!

Kronik yaralar nasıl tedavi edilir, iyileşmeyen yara tedavisi olarak hangi yöntemler kullanılır, açıkladık. Bu noktada kronik yara tedavisi için hangi yöntemin size uygun olduğuna doktorunuz karar vermelidir. Geçmeyen yara tedavisinde ilk olarak yaranın nedeni, varlık süresi ve hastanın yaşam öyküsü dinlenmeli, ardından yan etki yaratmayacak ve iyileşme sağlayacak şekilde kronik yara tedavisine başlanmalıdır. Kronik yaralar nasıl tedavi edilir, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Cenk Eray Yıldız randevu talep edebilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (543) 217 72 72