Varis İhmale Gelmez! Sağlığınız için Geç Kalmayın...
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Periferik Arter Hastalıkları Tedavisi

Periferik Arter Hastalığı Hangi Bölüm Bakar?

Periferik arter hastalıkları (PAH), arterlerin daralması veya tıkanması sonucu ekstremitelere (özellikle bacaklara) yeterli kan akışının sağlanamaması ile karakterize edilen dolaşım bozukluklarıdır. Bu durum genellikle ateroskleroz (damar sertliği) nedeniyle ortaya çıkar ve periferik arter hastalıkları tedavisi yapılmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Periferik arter hastalığı tedavisini için kalp damar cerrahisi doktorutavsiye alıp iyi bir uzmana muayene olmanız önemlidir. Periferik damar hastalığı tedavisine başlanabilmesi için hastalığın nedenleri ve belirtileri incelenmelidir. 

[widget-140]

Periferik Arter Hastalığı Belirtileri 

Periferik arter hastalıkları tedavisi için öncelikle periferik arter hastalığı belirtilerinin incelenmesi ve tanı konulması gerekir. Periferik arter hastalığı belirtileri, daralma veya tıkanıklığın şiddetine ve yerleşimine bağlı olarak değişir. Yürüyüş veya egzersiz sırasında bacaklarda ağrı, kramp veya yorgunluk hissi, bacaklarda cilt renginde değişiklikler, parlak veya incelmiş cilt, tüy dökülmesi, ayak ve parmaklarda soğukluk, küçük kesiklerin ve yaraların iyileşmesinde gecikme, sık sık kramp oluşumu periferik arter hastalığı belirtileri arasında yer alır. PAH teşhisi için PAH tedavisi yapan doktorlar ile fiziksel muayeneye ek olarak ABI testi, doppler ultrason, MRA, CTA ve konvansiyonel anjiyografi çekimi gerekir.

 

Periferik Arter Hastalığı Tehlikeli mi?

Periferik arter hastalığı (PAH), ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur ve bu nedenle tehlikeli kabul edilir. PAH, arterlerin daralması veya tıkanması sonucu bacaklara, kollara ve diğer periferik bölgelere yeterli kan akışının sağlanamaması ile karakterizedir. Periferik arter hastalıkları tedavisi yapılmadığında ve ilerleme görüldüğünde, bacaklara yeterli kan gitmemesi nedeniyle kritik iskemik ayak gelişebilir. Bu durum, dinlenme sırasında bile devam eden şiddetli ağrı ve ciltte yaralar veya ülserler ile kendini gösterir. Periferik arter hastalığı, genellikle ateroskleroz (damar sertliği) nedeniyle oluşur ve ateroskleroz vücuttaki tüm arterleri etkileyebilir. Bu nedenle, PAH'lı hastalarda kalp krizi ve felç riski artar. Koroner arter hastalığı ve serebrovasküler hastalık gibi durumlar, PAH ile ilişkili olarak daha sık görülür. PAH'nın erken belirtilerinden biri olan klaudikasyon (yürüyüş veya egzersiz sırasında bacaklarda ağrı), hastaların hareket kabiliyetini önemli ölçüde kısıtlar. Buerger ve raynaud hastalığı gibi periferik arter hastalığı da hastaların günlük aktivitelerini yapmalarını zorlaştırır ve yaşam kalitesini düşürür.

Periferik Damar Hastalığı Tedavisi 

Periferik arter hastalıkları tedavisi; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahaleleri içerir. Sigaranın bırakılması damar sağlığını önemli ölçüde iyileştirir. Periferik arter hastalığı tedavisi yöntemlerinden bir diğeri olarak yürüyüş gibi düzenli fiziksel aktiviteler yapılması da kan dolaşımını artırır. Düşük doymuş yağ, yüksek lif içeren bir diyet kolesterol seviyelerini düşürür ve damar sağlığını korur. Periferik arter hastalıkları tedavisi olarak uygulanan bir yöntem de ilaç tedavisidir. 

  1. Antiplatelet İlaçlar: Kanın pıhtılaşmasını önler (örneğin, aspirin).
  2. Kolesterol Düşürücü İlaçlar: Statinler, LDL kolesterol seviyelerini düşürerek ateroskleroz riskini azaltır.
  3. Antihipertansif İlaçlar: Kan basıncını kontrol altında tutar.
  4. Vazodilatörler: Kan damarlarını genişleterek kan akışını artırır.

Periferik arter hastalığı tedavisinde cerrahi işlemler de uygulanmaktadır. Daralmış veya tıkanmış damarların balon kateter yardımıyla genişletilmesi ve gerektiğinde stent yerleştirilmesi (anjiyoplasti), plak birikimlerinin damar duvarlarından çıkarılması (atherektomi), tıkanmış damar bölgesinin atlatılması için başka bir damar veya yapay greft kullanılarak yeni bir yol oluşturulması (bypass), tıkanmış arterin iç tabakasının cerrahi olarak çıkarılması (endarterektomi) periferik damar hastalığı tedavisi olarak uygulanmaktadır. 

Periferik Arter Hastalığı Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Periferik arter hastalıkları tedavisi yapılmazsa bu durum, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Dinlenme sırasında bile devam eden şiddetli ağrı ve cilt ülserleri veya gangren, yavaş iyileşen yaraların yol açtığı enfeksiyon riski, ateroskleroza bağlı kalp krizi ve felç riski, şiddetli doku hasarı nedeniyle bacak veya ayak ampütasyonu gibi durumlar, periferik arter hastalığı tedavisinin ihmal edildiği durumlarda meydana gelebilir. Periferik arter hastalıkları, bacaklara ve kollara kan akışını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve zamanında periferik damar hastalığı tedavisi, komplikasyonları önleyebilir ve hastanın yaşam kalitesini artırabilir. Periferik arter hastalığı hangi bölüm bakar diye araştırma yapan hastaların vakit kaybetmeden periferik arter hastalıkları tedavisi için kalp damar cerrahisi bölümüne gelmeleri gerekir. 

[widget-141]

Periferik Arter Hastalığı Egzersizleri

Periferik arter hastalığı tedavisi görenler şçin egzersiz, kan dolaşımını iyileştirmek, semptomları hafifletmek ve genel sağlığı artırmak açısından çok önemlidir. Düzenli egzersiz, bacak kaslarının güçlenmesine ve kan akışının artmasına yardımcı olur. İşte PAH hastaları için önerilen bazı egzersizler:

Yürüyüş: Haftada en az 3-5 gün, her seferinde 30-60 dakika yürüyüş yapın. Yavaş bir tempoyla başlayın ve ağrı hissedene kadar yürüyün. Ağrı hissettiğinizde durun ve dinlenin.

Bisiklet Sürme: Haftada 3-5 gün, her seferinde 30-60 dakika bisiklet sürün. 

Ayak Bileği Pompalama: Oturur pozisyonda veya sırtüstü yatarak ayak bileklerinizi yukarı ve aşağı hareket ettirin. 10-15 tekrar yapın ve günde birkaç kez tekrarlayın.

Bacak Esnetme: Oturur pozisyonda, bacaklarınızı düzleştirip ayak parmaklarınıza doğru eğilin. 15-30 saniye tutun ve günde birkaç kez tekrarlayın.

Periferik arter hastalıkları tedavisi süresince yapılacak egzersizler için kalp damar cerrahisi uzmanına danışmak gerekir. Egzersizlere yavaşça başlayın ve zamanla süreyi artırmayı da unutmayın.

Periferik Arter Hastalıkları Tedavisi için Prof. Dr. Cenk Eray Yıldız randevu ekranından görüşme talep edebilirsiniz. 

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (543) 217 72 72